W Iranie karzą za posiadanie psa... co za durnie...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • westwi78
    RS
    • 2008
    • 2940

Zamieszczone przez hubert78
    o idiotyzmach jakie w tym czasie wygadywali nasi dostojnicy kościelni nie wspomnę
    a wspomnij?

"My" mniej więcej 600 lat temu organizowaliśmy wyprawy krzyżowe
    one były właśnie po to, żeby bronić cywilizacji łacińskiej.

Popatrzcie na to z tej perspektywy.
    z jakiej?

Komentarz

• ketivv
      L&K
      • 2011
      • 1155

Zamieszczone przez westwi78
      one były właśnie po to, żeby bronić cywilizacji łacińskiej.
      agresja rodzi agresję, nie raz w historii świata ludzie w imię "wiary w boga" robili i pewnie robić będą kaźnie innym

czym innym jest bitwa żołnierza z żołnierzem a czym innym było wycięcie ręcznie wszystkich "niewiernych" po zdobyciu Jerozolimy

"Rzeź mieszkańców

Gdy ustał opór regularnych oddziałów wojska, krzyżowcy skierowali swój gniew przeciwko bezbronnym tłumom cywilów, głównie kobiet, starców i dzieci. Masakra ludności trwała całą noc i wiele godzin następnego dnia. Nikt nie mógł liczyć na łaskę. Dla krzyżowców zabijani byli tymi, którzy znieważali Krzyż, tymi, przez których od kilku lat przyszło im cierpieć katusze z głodu i upału, tymi, którzy nocami zatruwali studnie i rzucali czary. Ci wszyscy poplecznicy szatana zasługiwali jedynie na śmierć! Ale krzyżowcy nie mordowali tylko muzułmanów. Ze zwierzęcą satysfakcją polowali na Żydów, którym Iftichar pozwolił pozostać w mieście. Nie uratowali się nawet uciekinierzy z meczetu Al-Aksa, nad którymi osobistą pieczę objął Tankred. Nie pomogły im ani grube mury, ani sztandary Tankreda powiewające nad świątynią. Pijana od oparów krwi, żądna mordu gromada krzyżowców wpadła do meczetu, nie oszczędzając nikogo.

Trudno ocenić liczbę ofiar dwudniowej rzezi. Arabscy kronikarze oceniali ją na 70 000 ludzi, ale niestety nie musi to być mocno zawyżona liczba. Nie szafujący zbytnio ani słowami, ani ocenami Anonim, niejednokrotnie dający świadectwo swojej fanatycznej religijności, tym razem pisał, że stosy trupów były tak wysokie jak mury. Choć to tylko zgrabna przenośnia, nie ulega wątpliwości, że masakra Jerozolimy była czymś wyjątkowym nawet jak na standardy średniowiecznej wojny. Nikt wcześniej nie widział ani nawet nie słyszał o podobnej masakrze. „Wyczyn” krzyżowców został przebity dopiero sto kilkadziesiąt lat później podczas najazdów mongolskich hord Czyngis-chana. Nawet wśród wielu chrześcijan rzeź Jerozolimy wywołała prawdziwą zgrozę. Muzułmanie natomiast, którzy do tej pory byli skłonni uznać krzyżowców za nową siłę polityczną w regionie, po upadku miasta byli zdecydowani wypędzić najeźdźców za wszelką cenę. W późniejszych latach pamięć o tych krwawych wydarzeniach była w kontaktach między światem Wschodu i Zachodu barierą nie do przejścia."

Komentarz

• westwi78
        RS
        • 2008
        • 2940

To było 1000 lat temu w zupełnie innej rzeczywistości.
        Co to ma wspólnego z dzisiejszą rzeczywistością?

Nikt nie mówi o masowych mordach na chrześcijanach w Afryce, nie słyszałem żeby chrześcijanie mordowali w biały dzień na ulicy żołnierza itd.

Islam po prostu zagraża naszej cywilizacji (którą zresztą sami też niszczymy) i nawet jeśli nie zrobią tego siłą, to zrobią demografią. Oni są konsekwentni, my nie.

następne kroki:

Wg niemieckich sędziów, kobiet także, ważniejsza zaczyna być wykładnia szariatu... w związku z powyższym, ciekawi mnie czy dywizje pancerne bundeswhery kiedy będa wkaraczać do Polski, będą miały kajzerowskie krzyże czy półksiężyce...swoją drogą, w czasie wojny muslimy byli wiernymi sojusznikami hitlera... dywizje islamskie, handżar, skandenberg... tradycja to tradycja... http://dakowski.pl//index.php?option=com_content&task=view&id=9586&Itemid=47 Prawo szariatu ponad prawem niemieckim 2013-06-11 prawo-szariatu Niemieccy prawnicy biją na alarm!

Komentarz

• ketivv
          L&K
          • 2011
          • 1155

Islam po prostu zagraża naszej cywilizacji (którą zresztą sami też niszczymy) i nawet jeśli nie zrobią tego siłą, to zrobią demografią. Oni są konsekwentni, my nie.
          kiedyś "my zagrażaliśmy "ich" cywilizacji
          fortuna kołem się to czy, tylko w tym przypadku wolniej

To było 1000 lat temu w zupełnie innej rzeczywistości.
          Co to ma wspólnego z dzisiejszą rzeczywistością?
          na jaka książkę kładzie rękę Prezydent USA składając przysięgę ?
          jakie motto jest wypisane na dolarze ?

przedstawiciel jakiej religii stacjonuje najczęściej z naszymi wojskami ?

część świata arabskiego uważa, że wyprawy krzyżowców wciąż są faktem

Komentarz

• westwi78
            RS
            • 2008
            • 2940

Zamieszczone przez ketivv
            część świata arabskiego uważa, że wyprawy krzyżowców wciąż są faktem
            i dobrze że tak uważają bo tak powinno być.
            Tylko że my teraz jesteśmy w odwrocie, co jest przerażające.
            Zresztą ono mają w Koran literalnie wpisaną walkę z niewiernymi, a wierzą gorliwie nie tak jak większość chrześcijan.

Komentarz

• ketivv
              L&K
              • 2011
              • 1155

Zresztą ono mają w Koran literalnie wpisaną walkę z niewiernymi, a wierzą gorliwie nie tak jak większość chrześcijan.
              "przeciwników moich, którzy nie chcieli, żebym panował nad nimi, przyprowadźcie tu i pościnajcie w moich oczach."
              Łk 19, 27

«Idźcie za nim po mieście i zabijajcie! Niech oczy wasze nie znają współczucia ni litości! Starca, młodzieńca, pannę, niemowlę i kobietę wybijajcie do szczętu!»" Ez 9, 5-6

Gdy Pan, Bóg twój, wprowadzi cię do ziemi, do której idziesz, aby ją posiąść, usunie liczne narody przed tobą: Chetytów, Girgaszytów, Amorytów, Kananejczyków, Peryzzytów, Chiwwitów i Jebusytów: siedem narodów liczniejszych i potężniejszych od ciebie. Pan, Bóg twój, odda je tobie, a ty je wytępisz, obłożysz je klątwą, nie zawrzesz z nimi przymierza i nie okażesz im litości." Pwt 7, 1

Każdy odszukany będzie przebity, każdy złapany polegnie od miecza. Dzieci ich będą roztrzaskane w ich oczach, ich domy będą splądrowane, a żony - zgwałcone. Oto Ja pobudzam przeciw nim Medów (...) Wszyscy chłopcy będą roztrzaskani, dziewczynki zmiażdżone. Nad noworodkami się nie ulitują, ich oko nie przepuści także niemowlętom."
              Iz 13, 15

"Nie sądźcie, że przyszedłem pokój przynieść na ziemię. Nie przyszedłem przynieść pokoju, ale miecz." Mt 10, 34
              "Kto chce znaleźć swe życie, straci je. a kto straci swe życie z mego powodu, znajdzie je." Mt 10, 39

to na koniec jakby ktoś chciał rozbić się o jakiś wieżowiec oddając swe życie w "szczytnym celu"

wszystkie cytaty to jak widać publikacja "natchnionych" pt "Pismo Święte"

Tylko że my teraz jesteśmy w odwrocie, co jest przerażające.
              poczucie zagrożenia jest przerażające ale sami na to zapracowaliśmy
              nie żebym się czepiał ale "nasza cywilizacja" przez ostatnie wieki rabowała świat na prawo i lewo

Komentarz

• westwi78
                RS
                • 2008
                • 2940

Tylko zauważ, że to jest Stary Testament...

"Kto chce znaleźć swe życie, straci je. a kto straci swe życie z mego powodu, znajdzie je." Mt 10, 39
                to nowy, jednak to cytat o męczeństwie a nie o walce z niewiernymi.

nie żebym się czepiał ale "nasza cywilizacja" przez ostatnie wieki rabowała świat na prawo i lewo
                bo była sprawniejsza niż inne i większość tego "rabowanego" świata nieźle na tym wyszła. I teraz to psujemy.

Polecam tygodnik "(W) Sieci" z tego tygodnia, a w nim artykuł "Dżihad 2.0".

Komentarz

• ketivv
                  L&K
                  • 2011
                  • 1155

co z tego, że stary ?
                  to nowy, jednak to cytat o męczeństwie a nie o walce z niewiernymi
                  no widzisz dlatego każdy zamachowiec-samobójca to męczennik

większość tego "rabowanego" świata nieźle na tym wyszła
                  nieźle ? tzn jak ?

bezpłatnie dostali się statkiem z Afryki do Ameryki
                  "za darmo" nauczyli się angielskiego czy niemieckiego

Komentarz

• westwi78
                    RS
                    • 2008
                    • 2940

no widzisz dlatego każdy zamachowiec-samobójca to męczennik
                    nie, w chrześcijaństwie samobójstwo to grzech.

co z tego, że stary ?
                    a no to, że już "nie obowiązuje" chrześcijan ("niech przed Nowym Testamentem starych Praw ustąpi czas")

bezpłatnie dostali się statkiem z Afryki do Ameryki
                    czy Ameryka nie jest teraz największą potęga na świecie?

Komentarz

• kmink
                      L&K
                      • 2007
                      • 1360
                      • Superb III (3V3)

a no to, że już "nie obowiązuje" chrześcijan ("niech przed Nowym Testamentem starych Praw ustąpi czas")
                      Tylko niestety kogoś innego nadal obowiązuje...

Niestety religia pojmowana jako bajka czy baśń jest niebezpieczna....bo wierzącym wydaje się chyba, że żyją w innym wymiarze...niestety wykorzystują to rządzący, którzy za pomocą religijnych góry sterują upośledzonym tłumem...w świecie islamskim jest to na porządku dziennym, że ktoś namawia do zabijania itp....w świecie chrześcijańskim jest podobnie ale jednak czym innym jest nawijka księdza na kazaniu o tym na kogo ludzie powinni głosować :wink:
                      Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                      https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                      www.dpfserwis.pl

Komentarz

• westwi78
                        RS
                        • 2008
                        • 2940

Skoro jestem wierzący uważasz mnie za upośledzonego?

Komentarz

• ketivv
                          L&K
                          • 2011
                          • 1155

"STARY TESTAMENT
                          Księga Wyjścia
                          Dekalog
                          1 Wtedy mówił Bóg wszystkie te słowa: 2 «Ja jestem Pan, twój Bóg, który cię wywiódł z ziemi egipskiej, z domu niewoli.
                          3 Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie! 4 Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! 5 Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą. 6 Okazuję zaś łaskę aż do tysiącznego pokolenia tym, którzy Mnie miłują i przestrzegają moich przykazań.
                          7 Nie będziesz wzywał imienia Pana, Boga twego, do czczych rzeczy, gdyż Pan nie pozostawi bezkarnie tego, który wzywa Jego imienia do czczych rzeczy2.
                          8 Pamiętaj o dniu szabatu, aby go uświęcić3. 9 Sześć dni będziesz pracować i wykonywać wszystkie twe zajęcia. 10 Dzień zaś siódmy jest szabatem ku czci Pana, Boga twego. Nie możesz przeto w dniu tym wykonywać żadnej pracy ani ty sam, ani syn twój, ani twoja córka, ani twój niewolnik, ani twoja niewolnica, ani twoje bydło, ani cudzoziemiec, który mieszka pośród twych bram. 11 W sześciu dniach bowiem uczynił Pan niebo, ziemię, morze oraz wszystko, co jest w nich, w siódmym zaś dniu odpoczął. Dlatego pobłogosławił Pan dzień szabatu i uznał go za święty.
                          12 Czcij ojca twego i matkę twoją, abyś długo żył na ziemi, którą Pan, Bóg twój, da tobie.
                          13 Nie będziesz zabijał.
                          14 Nie będziesz cudzołożył.
                          15 Nie będziesz kradł.
                          16 Nie będziesz mówił przeciw bliźniemu twemu kłamstwa jako świadek.
                          17 Nie będziesz pożądał domu bliźniego twego. Nie będziesz pożądał żony bliźniego twego, ani jego niewolnika, ani jego niewolnicy, ani jego wołu, ani jego osła, ani żadnej rzeczy, która należy do bliźniego twego». "

Ewangelia wg św. Mateusza [Mt lub Mat] jedna z czterech Ewangelii Nowego Testamentu
                          Mt, 5, 17-19
                          "17 Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić. 18 Zaprawdę. bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni. 19 Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych, i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim. A kto je wypełnia i uczy wypełniać, ten będzie wielki w królestwie niebieskim."

niech przed Nowym Testamentem starych Praw ustąpi czas
                          Pange lingua, autor św. Tomasz z Akwinu - jak widzisz stoi to w sprzeczności z przytoczonym wcześniej fragmentem Ewangelii wg św. Mateusza
                          "Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni ... Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych, i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim"
                          czyżby Tomasz z Akwinu uzurpował sobie prawo do poważenia słów Jezusa zawartych w Nowym Testamencie ?

nie, w chrześcijaństwie samobójstwo to grzech
                          "Samobójstwo ma miejsce wtedy, kiedy człowiek zabija się celowo za pomocą jakichkolwiek środków. Jest to zabronione (haram) i uznane za jeden z grzechów głównych w islamie i dotyczą tego słowa Allaha"

Komentarz

• kmink
                            L&K
                            • 2007
                            • 1360
                            • Superb III (3V3)

Skoro jestem wierzący uważasz mnie za upośledzonego?
                            Ja tez jestem wierzący więc obraziłbym również siebie...miałem na myśli fanatyków zapatrzonych w to co im przekazują ich guru...a tak jest w krajach islamskich...

p.s to że jestem wierzący nie zwalnia mnie od tego żeby używać mózgu i myśleć samodzielnie

p.s2 co z tego że w islamie samobójstwo jest również grzechem? skoro ichniejsi guru wmawiają ciemniakom, że samobójstwo i zabicie przy okazji kilku "niewiernych" jest super...
                            Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                            https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                            www.dpfserwis.pl

Komentarz

• westwi78
                              RS
                              • 2008
                              • 2940

ketivv, nie rozkminimy tutaj filozofii chrześcijańskiej ani żadnej innej
                              Zresztą w sumie nie wiem do czego zmierzasz...

Komentarz

• hubert78
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 1576

Popatrzcie na to z tej perspektywy.
                                [/quote]z jakiej?[/quote]

Historycznej. Chciałem jedynie ukazać schemat. A biorąc pod uwagę że w Islamie nie było (z tego co się orientuję) czegoś takiego jak Sobory, gdzie w jakimś stopniu dostosowuje się prawo kościelne do rozwoju cywilizacyjnego, to Islamscy dostojnicy mają niezłe narzędzie do sterowania masą.
                                Żeby była jasność, też jestem przerażony tym co się dzieje w Europie, natomiast w dużej mierze jest to zasługa systemu zachodnich krajów europejskich, który jeszcze kilka lat temu pozwalał (poprzez zasiłki i inne świadczenia) na napływ imigrantów którzy za darmo mogli rozwinąć swoje społeczność, a teraz mamy tego skutki.

Komentarz

• ketivv
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1155

Zresztą w sumie nie wiem do czego zmierzasz...
                                  co z tego, że stary ?
                                  a no to, że już "nie obowiązuje" chrześcijan
                                  Chrześcijańska Biblia to Stary Testament i Nowy Testament, jedno nie istnieje bez drugiego

nie rozkminimy tutaj filozofii chrześcijańskiej ani żadnej innej
                                  nie rozkminiam, tylko nie mogę zrozumieć jak można w części odrzucać a w części akceptować coś co w myśl wiary stanowi jej podstawę jednocześnie wierząc, żę "Biblia jest księgą objawioną przez Boga samego"

to nie jest filozofia to podstawa wiary, zakwestionowane jej części to zakwestionowanie całości

jeśli stary nie obowiązuje tzn., że nie obowiązuje dekalog, przymierze zawarte z bogiem ?

Komentarz

• westwi78
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 2940

a widziałeś tam cudzysłów?

Nie widzisz różnicy między nowym a starym testamentem?
                                    Co różni obie księgi, czym był (jest) Stary Testament itd?
                                    Te fragmenty które przytoczyłeś dotycza narodu wybranego i jego dążeń do odzyskania ziemi itd.
                                    Nikt już teraz nie wzywa do walki z innymi plemionami etc.

Czytałeś choć raz w całości Stary Testament? Wiesz jaką on historię opowiada?

Komentarz

Pracuję...